Lipoaspiratia - Dr. Sorin Nae

Prezentare generală

Lipoaspiratia reprezinta o interventie chirurgicala de indepartare a excesului de grasime subcutanata din anumite zone, care nu mai raspund la dieta si exercitii fizice. Nu este o metoda de tratare a obezitatii, ci este o interventie chirurgicala de modelare si conturare a corpului, cu rezultate foarte bune, cu caracter permanent (grasimea nu se mai depune in zonele operate).

Depunerile de grasime sunt influentate de 2 factori majori: ereditatea si dieta. Ereditatea determina numarul si distributia celulelor adipoase pentru fiecare individ. Dupa pubertate numarul de celule adipoase este relativ constant, factorul care determina cresterea in greutate fiind marirea de volum a acestor celule. Lipoaspiratia indeparteaza selectiv grasimea doar din zonele pe care pacientul doreste sa le trateze. Deoarece celulele adipoase din acele zone sunt eliminate, procedura are un caracter permanent, depunerile ulterioare de grasime realizindu-se in alte zone decit cele aspirate.

Desi de multe ori amelioreaza aspectul zonelor afectate de celulita, lipoaspiratia nu este o metoda de tratament al acesteia.

Candidatul ideal pentru aceasta operatie este pacientul cu o greutate corporala aproape de normal, cu piele elastica si ferma, si care prezinta depozite localizate de grasime in exces – abdomen inferior, talie, coapse, genunchi, glezne, barbia dubla, brate, etc. Starea generala de sanatate trebuie sa fie buna, iar asteptarile realiste.

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Pregătirea operaţiei

Cu ocazia consultatiei prealabile este stabilita indicatia privind tehnica cel mai bine adaptata cazului dumneavoastra (lipoaspiratie, abdominoplastie, miniabdominoplastie, lipoabdominoplastie, etc.) si este facut si un bilant pre-operator uzual (veti informa medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti).

Cu 14 zile inaintea interventiei se va intrerupe administrarea oricarui medicament care contine acid acetilsalicilic (aspirina). Administrarea contraceptivelor orale se intrerupe cu 6 saptamani inainte de operatie. Fumatul este contraindicat cel putin o luna inainte si una dupa interventia chirurgicala. Operatia nu se efectueaza in perioade apropiate ciclului menstrual. Pentru operatie trebuie sa fiti intr-o stare buna de sanatate.

In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.

Intervenţia chirurgicală

In functie de zonele tratate si marimea acestora, lipoaspiratia se poate efectua sub anestezie locala (in combinatie sau nu cu sedare intravenoasa), anestezie locoregionala (anestezie peridurala, rahianestezie), sau sub anestezie generala.

Operatia consta in efectuarea unor incizii mici, de 2-3 mm., in vecinatatea zonei de aspirat, prin care se introduce apoi in tesutul adipos o canula speciala, grasimea fiind indepartata cu ajutorul presiunii negative si prin miscari repetate ale canulei. Tehnicile moderne (metoda “tumescenta”) presupun injectarea in prealabil a zonelor care urmeaza a fi lipoaspirate, a unei solutii care contine anestezic si o substanta vasoconstrictoare, avand rolul de a disocia puntile de legatura dintre celulele adipoase si a reduce pierderile de sange din timpul operatiei.

Durata interventiei este, in medie, de 1 – 3 ore.

Cantitatea de grasime indepartata prin lipoaspiratie variaza de la cateva sute de mililitri, pana la cativa litri. In cazul unor volume mari, este preferabila indepartarea acestora in mai multe etape, in scopul diminuarii riscurilor interventiei.

La sfarsitul interventiei, la nivelul zonelor tratate este aplicat un pansament elastic (pantalon, fasa elastica, corset elastic, etc.) pentru a preveni acumularea de ser sau sange. In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 1 – 3 zile este suficienta (functie de volumul aspirat, tipul de anestezie, starea generala a pacientei).

Îngrijirile postoperatorii

Durerea postoperatorie este de regula de mica intensitate. Vanataile (echimoze) si umflaturile (edemul) de la nivelul zonelor operate dispar in doua – trei saptamani.

Inciziile nu se sutureaza, pansamentele de la nivelul acestora se schimba la doua – trei zile.

Corsetul (pantalon/body) elastic trebuie purtat timp de minim 4 – 6 saptamani pentru a favoriza atasarea pielii de muschi si redistribuirea acesteia.

Activitatea obisnuita se poate relua dupa 7 zile, eforturile fizice excesive trebuie evitate doua – trei saptamani.

Expunerea solara prelungita si expunerea la ultraviolete va fi evitata in primele 3 – 4 luni postoperator.

Masajul zonelor lipoaspirate poate fi inceput imediat dupa disparitia vanatailor si umflaturilor, la indicatia medicului operator.

Procesul de vindecare este un proces gradual. In general rezultatul final al interventiei se apreciaza la 6 – 8 luni postoperator, interval necesar retractiei complete a pielii si readaptarii la noile dimensiuni.

Complicaţii posibile

Trebuie facuta distinctia intre complicatiile generale, comune tuturor interventiilor chirurgicale (complicatii legate de anestezia generala, alergie, hemoragie, infectie, etc.), exista o serie de complicatii specifice acestei proceduri. Desi foarte rare, sunt totusi posibile:

  • Accidentele embolice (trombembolia, embolia grasoasa) : risc mai mare de aparitie in cazul persoanelor obeze, precum si in cazul aspirarii unor volume mari. Pentru prevenirea aparitiei acestei complicatii este recomandata mobilizarea precoce, ciorapi elastici, eventual profilaxia cu heparina cu greutate moleculara medie (Clexane, Clivarin).
  • Hematoame, seroame: foarte rare; sunt prevenite prin purtarea corsetului elastic.
  • Infectia: apare foarte rar.
  • Neregularitati ale zonelor lipoaspirate: majoritatea dispar in maxim 6 – 9 luni.
  • Excesul cutanat la nivelul zonelor lipoaspirate (mai ales la persoanele in varsta, datorat slabei elasticitati a pielii): poate necesita interventii complementare (abdominoplastie, lifting de coapsa, etc).

Galerie foto

Vezi mai multe