Prezentare generală

Rinoplastia (rinocorectia) reprezinta interventia de chirurgie plastica si estetica a piramidei nazale, avand drept scop modificarea formei si dimensiunilor acesteia.

Poate fi modificat un nas prea lung, sau prea lat, poate fi redusa cocoasa, poate fi micsorat un varf prea voluminos, bulbos, poate fi corectat un nas “cazut”, poate fi micsorat un nas prea mare in ansamblu, pot fi corectate tulburari de respiratie, etc. Scopul acestei operatii consta in obtinerea unui nas de aspect natural, in armonie cu celelalte structuri faciale si cu personalitatea pacientului.

Rinoplastia poate fi efectuata concomitent cu alte interventii chirurgicale la nivelul fetei, cum ar fi genioplastia (modificarea formei barbiei), sau chirurgia pleoapelor. In cazul in care pacienta doreste un lifting facial si o rinoplastie, este preferabil ca interventia de lifting facial sa fie efectuata cu aproximativ 7 zile inaintea rinoplastiei.

Principiul de baza al acestei interventii chirurgicale consta in modificarea formei cartilajelor si oaselor nazale, cu ajutorul unor incizii disimulate in cea mai mare parte in interiorul narinelor. Tegumentul local se va mula apoi pe noua arhitectura. In cazul in care exista si obstructie nazala asociata, aceasta va fi tratata in acelasi timp operator (corectia deviatiei de sept, respectiv a hipertrofiei de cornete nazale).

Interventia de rinoplastie poate fi efectuata oricand dupa incheierea procesului de crestere, cand piramida nazala ajunge la forma intalnita la adulti, respectiv dupa varsta de 17-18 ani. Nu exista o limita superioara de varsta la care o persoana aflata in stare buna de sanatate poate suferi o asemenea operatie.

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Înainte de operaţie

Cu ocazia primei consultatii chirurgul va face o evaluare generala a starii dumneavoastra de sanatate si veti discuta in detaliu tehnica operatorie (informati medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti).

Informati chirurgul asupra tuturor medicamentelor pe care le luati (inclusiv contraceptive orale, aspirina, vitamine, produse pentru slabit). Intrerupeti administrarea contraceptivelor cu 4 – 6 saptamani inainte de operatie, iar a medicamentelor pe baza de aspirina cu minim 14 zile inainte de operatie. Nu se vor administra preparate care contin doze mari de vitamina E in zilele premergatoare interventiei. Este bine sa evitati fumatul si expunerea excesiva la soare in aceasta perioada. Operatia nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual sau in apropierea acestuia.

In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.

Tipul de anestezie şi spitalizare

De obicei interventia se efectueaza sub anestezie generala. Uneori insa, o sedare intravenoasa (fara intubatie orotraheala, deci fara introducerea sondei de intubatie la nivelul gatului) in combinatie cu anestezie locala este suficienta.

In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 24 de ore este preferabila (internare in cursul diminetii, externare a 2-a zi). In rare cazuri insa este posibila si efectuarea operatiei “in ambulator” (externare in cursul aceleiasi zi, dupa cateva ore de supraveghere).

Intervenţia chirurgicală

Rinoplastia dureaza intre 1 si 2 ore in majoritatea cazurilor, in functie de experienta chirurgului si de complexitatea modificarilor efectuate. Fiecare chirurg adopta o tehnica cu care este familiarizat, tehnica pe care o adapteaza insa fiecarui caz in parte, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Totusi, exista cateva principii de baza comune.

Inciziile de abord sunt localizate, cu o singura exceptie, in interiorul narinelor si sunt foarte bine disimulate. Uneori este insa necesara efectuarea unei incizii externe, la nivelul columelei (structura care separa cele doua narine). Rareori (in cazul in care narinele trebuie ingustate) poate fi necesara efectuarea unei incizii la nivelul santului care separa aripa nazala de restul fetei.

Pornind de la aceste incizii de abord, chirurgul diseca apoi tegumentul si mucoasa de pe scheletul osos si cartilaginos de dedesubt. Scheletul osteocartilaginos astfel izolat este apoi modificat in concordanta cu planificarea preoperatorie (rezectii de os si cartilaj, repozitionari ale cartilajelor, grefe cartilaginoase sau osoase, etc.). La sfarsitul operatiei inciziile sunt suturate cu fire fine, de cele mai multe ori resorbabile.

In majoritatea cazurilor la nivelul foselor nazale se introduc apoi mese din materiale absorbante, mese care vor fi mentinute astfel 24-48 de ore. La exterior este confectionat un pansament din benzi adezive peste care se aplica apoi o atela nazala din material metalic sau plastic. Atela va fi suprimata dupa 10 zile.

Îngrijirile postoperatorii şi rezultatul final

Disconfortul post-rinoplastie este surprinzator de mic (mai degraba putem vorbi de disconfort respirator datorat prezentei meselor la nivelul foselor nazale, decat de durere in adevaratul sens al cuvantului). Mesele sunt extrase de obicei dupa 24-48 de ore de la operatie, atela nazala este mentinuta 7-10 zile.

Edemul postoperator devine evident din a doua zi dupa operatie si se accentueaza pe parcursul urmatoarelor 2-3 zile. Reprezinta o reactie normala a organismului si este cel mai evident in zona situata imediat deasupra atelei nazale si la nivelul pleoapelor. Dispare treptat dupa cca. 7 zile, dar urme foarte fine pot persista pana la cateva luni postoperator. Pentru a diminua amploarea acestuia, dormitul cu capul in pozitie elevata (pe 2 perne) si utilizarea compreselor reci reprezinta masuri utile.

Echimozele (vanataile) apar la nivelul pleoapelor inferioare (de obicei asimetric) si dispar complet dupa 10-14 zile.

Efortul fizic trebuie evitat primele doua saptamani, iar efortul fizic intens si ridicarea greutatilor, 4 saptamani. Expunerea solara prelungita va fi evitata in primele 8 saptamani.

Ochelarii pot fi purtati dupa 6 saptamani (lentilele de contact pot fi insa utilizate din prima zi dupa operatie).

Rezultatul final

Procesul de vindecare este un proces gradual. In general sunt necesare doua pana la trei luni pentru a putea aprecia rezultatul interventiei, dar rezultatul definitiv va fi obtinut dupa 8 luni – 1 an.

In cazul unor imperfectiuni ale rezultatului, acestea pot fi corijate printr-o interventie de retus (de obicei mult mai simpla decat operatia initiala) la cateva luni dupa.

Complicaţii posibile

Trebuie facuta distinctia intre complicatii datoratea anesteziei si cele datorate actului chirurgical in sine. Desi foarte rare, sunt totusi posibile:

  • Sangerarile: de obicei sunt reduse cantitativ si apar in primele ore dupa operatie. In cazul unor sangerari mai mari, poate fi necesara introducerea unor mese mai voluminoase la nivelul foselor nazale.
  • Infectia: apare foarte rar.
  • Hematoamele: in cazul in care sunt voluminoase poate finecesara evacuarea acestora.
  • Cicatricile inestetice: sunt foarte rare.
  • Eroziuni, plagi chiar necroze cutanate: de obicei cicatrizeaza spontan, fara alte cicatrici.

Galerie foto

Vezi mai multe