Toxina botulinică - Dr. Sorin Nae

Prezentare generală

Toxina botulinica este produsa de o bacterie, Clostridium botulinum, fiind este cea mai puternica neurotoxina cunoscuta in prezent.

Toxina botulinica a fost folosita timp de aproape 30 de ani de catre oftalmologi si neurologi pentru a trata multiple afectiuni (strabism, blefarospasm, diverse alte spasme de la nivelul fetei si gatului). De aproximativ 20 de ani, a inceput sa fie utilizata in scopuri cosmetice, in prezent fiind folosita si pentru a combate transpiratia excesiva a axilelor, palmelor si picioarelor. La ora actuala, injectiile cu toxina botulinica reprezinta cea mai populara procedura cosmetica in intreaga lume.

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Mod de actiune

Modul de actiune consta in blocarea transmiterii impulsurilor nervoase catre anumite grupe musculare, provocand o asa-zisa “denervare chimica”. Astfel, muschii afectati nu se mai pot contracta, ramanand relaxati. Pielea de deasupra acestor grupe musculare nu mai face riduri, ramanand intinsa.

Ce zone pot fi tratate

Toxina botulinica poate fi injectatata in zona fruntii, in colturile ochilor (“laba de gasca”) si intre sprancene (la baza nasului), mai rar la nivelul barbiei si in zona gurii.

Tehnica de injectare

Acul cu care este injectata toxina botulinica este extrem de fin, astfel incat discomfortul este minim, iar recuperarea se face aproape imediat.

Nu este necesara nici un fel de anestezie.

In functie de zona tratata, sunt necesare cate 5 – 10 puncte de injectare.

Foarte rar pot aparea mici vanatai sau roseata la locul injectarii, insa acestea dispar foarte usor.

Când apare efectul

Rezultatele incep sa se vada dupa 24 – 72 de ore de la administrare, efectul persistand 3 – 6 luni. Pentru un tratament de lunga durata, cu efecte durabile, sunt necesare 2 – 3 injectii cu botox pe an.

Efecte secundare

Sunt rare si de scurta durata. Cel mai frecvent pot aparea mici vanatai la locurile de injectare (aprox. 3% din pacienti) care dispar in cateva zile. Foarte rar pot aparea reactii alergice.

Rareori toxina poate migra si la alti muschi invecinati, determinand relaxarea acestora: uneori poate aparea o asimetrie intre sprancene (“caderea” sprancenei pe o parte), asimetrie care dispare spontan in 2 saptamani. Foarte rar tratamentul nu are efect.

Contraindicaţii

In afara alergiilor severe la diverse produse injectabile, mai sunt contarindicate injectarile in zone cu diverse inflamatii, precum si administrarea la gravide si la femeile care alapteaza.

O contraindicatie relativa este reprezentata de miastenia gravis, afectiune neurologica caracterizata printr-o slabiciune musculara generalizata, precum si administrarea concomitenta cu unele medicamente (antibiotice din clasa aminoglicozidelor, penicilamina, blocanti de canale de calciu, chinina).

Alte utilizari

Toxina botulinica poate fi folosita cu succes si pentru tratarea transpiratiei in exces (hiperhidroza).

Modul de actiune consta in blocarea transmiterii impulsului nervos la nivelul fibrelor nervoase care inerveaza glandele sudoripare. Pot fi tratate zonele axilare, palmele si talpile (zonele plantare).

Modul de administare si durata efectului sunt similare celor descrise anterior. Administrarea la nivelul palmelor si zonelor plantare necesita insa sedarea pacientului, zonele respective fiind foarte sensibile.

Ce produse folosim

In Romania, exista mai multe tipuri de produse, cu diverse denumiri comerciale. Unele dintre cele mai sigure astfel de produse sunt Dysport (produs de Ipsen) si Vistabel (produs de Allergan), ambele cu marcaj CE sau FDA.