Prezentare generală
Abdominoplastia reprezinta interventia chirurgicala prin care se indeparteaza excesul de piele si grasime de la nivel abdominal, se intareste musculatura regiunii si sunt eliminate sau ameliorate cicatricile de la nivelul abdomenului inferior.
Referitor la peretele abdominal, nu se poate vorbi despre o singura tehnica chirurgicala aplicabila in toate cazurile. Parametrii principali care trebuie luati in considerare sunt reprezentati de starea tegumentelor, excesul de grasime, tonicitatea musculaturii regionale, morfologia generala a pacientului. Sarcina poate determina la unele femei slabirea musculaturii abdominale si laxitatea excesiva a tegumentelor din aceasta zona. In alte cazuri, variatiile excesive ale greutatii pot duce, de asemenea, la aparitia unui exces tegumentar care “atarna”, musculatura ramanand intinsa si subtire.
In general interventiile chirurgicale care se adreseaza defectelor estetice abdominale pot fi grupate in doua mari categorii: lipoaspiratia siabdominoplastia (cu multiple variante tehnice). Cele doua operatii pot fi si combinate in diverse moduri.
Abdominoplastia (ca si lipoaspiratia) nu reprezinta o interventie chirurgicala de favorizare a pierderii in greutate si nu constituie un inlocuitor pentru o dieta sanatoasa si exercitiul fizic.
Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.
Pregătirea operaţiei
Cu ocazia consultatiei prealabile este stabilita indicatia privind tehnica cel mai bine adaptata cazului (abdominoplastie, miniabdominoplastie, lipoabdominoplastie, etc.) si este facut si un bilant pre-operator uzual (veti informa medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti).
Cu 3 saptamani inaintea interventiei se va intrerupe administrarea oricarui medicament care contine acid acetilsalicilic (aspirina). Administrarea contraceptivelor orale se intrerupe cu 6 saptamani inainte de operatie. Fumatul este contraindicat cu cel putin 6 saptamani inainte si o luna dupa interventia chirurgicala. Operatia nu se efectueaza in perioade apropiate ciclului menstrual. Pentru operatie trebuie sa fiti intr-o stare buna de sanatate.
In seara premergatoare operatiei veti face o injectie (Clexane) pentru prevenirea trombozei venoase profunde (prevenirea aparitiei cheagurilor de sange).
In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.
Intervenţia chirurgicală
Abdominoplastia se efectueaza, de regula, sub anestezie generala. In unele cazuri (miniabdominoplastie, lipoabdominoplastie) se poate practica si anestezia locoregionala.
Abdominoplastia dureaza intre 2 si 4 ore in majoritatea cazurilor, in functie de experienta chirurgului si de complexitatea modificarilor efectuate.
In cazul unei abdominoplastii complete (totale) incizia de abord este orizontala, localizata in regiunea inferioara a abdomenului, la nivelul parului pubian. Pielea abdominala si grasimea sunt detasate de stratul muscular de dedesubt. Musculatura este apoi plicaturata cu fire speciale, orice zona de slabiciune sau hernie fiind reparata. Excesul de piele (reprezentat de obicei de zona cuprinsa intre ombilic si zona pubiana) si grasime este indepartat, cu pastrarea ombilicului. Tegumentul situat deasupra ombilicului este tras apoi in jos si suturat la tegumentul inferior. Ombilicul este exteriorizat in pozitie normala printr-o incizie mica facuta in piele.
O astfel de interventie chirurgicala lasa intotdeauna o cicatrice orizontala in portiunea inferioara a abdomenului, de lungime variabila (in functie de variatiile anatomice), de obicei disimulata in linia slipului, si o cicatrice circulara in jurul ombilicului.
In cazul in care este necesara o corectie limitata, se poate practica miniabdominoplastia. Cicatricea orizontala este mai scurta si nu exista cicatrice in jurul ombilicului.
In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 1-3 zile este suficienta.
Îngrijirile postoperatorii şi rezultatul final
Durerea postoperatorie este posibila in special la nivelul inciziilor si este combatuta prin medicamente si reluarea precoce a mersului.
Dupa operatie este necesara purtarea unui corset special timp de minim 8 saptamani non stop (zi si noapte).
Este necesara intreruperea activitatii pentru aproximativ 2 saptamani postoperator.
Firele de sutura se pot resorbi (daca se utilizeaza fire resorbabile), sau se extrag la 12 – 14 zile postoperator (in cazul firelor neresorbabile).
Efortul fizic va fi evitat complet primele 6 – 8 saptamani, fiind apoi reluat progresiv.
Cicatricile postoperatorii pot fi usor rosietice in primele luni postoperator, dupa care tind sa se estompeze (pana la 1 – 2ani postoperator). Expunerea solara prelungita si expunerea la ultraviolete va fi evitata in primele 9 luni postoperator.
Procesul de vindecare este un proces gradual. In general rezultatul final al interventiei se apreciaza la un an postoperator, interval necesar maturarii complete a cicatricilor postoperatorii. Referitor la cicatricile postoperatorii de remarcat ca, in ciuda faptului ca timp acestea se estompeaza, au totusi un caracter permanent. Culoarea finala si dimensiunile (lungimea si latimea) acestor cicatrici nu sunt previzibile integral, datorita variatiilor individuale.
Complicaţii posibile
Trebuie facuta distinctia intre complicatiile generale, comune tuturor interventiilor chirurgicale (complicatii legate de anestezia generala, alergie, probleme de vindecare a plagii, etc.), exista o serie de complicatii specifice acestei proceduri.
Desi foarte rare, sunt totusi posibile:
- Hematoame: rare, uneori pot necesita evacuarea; apar in 5 – 10 % din cazuri.
- Accidente tromboembolice: desi rare, pot pune in pericol viata; sunt prevenite prin diverse masuri (ciorapi elastici, Clexane, mobilizare precoce).
- Infectia: apare foarte rar.
- Seroamele postoperatorii: sunt prevenite prin purtarea corsetului elastic; uneori pot insa necesita evacuarea prin punctionare.
- Cicatricile inestetice, hipertrofice.
- Necroze cutanate localizate: pot apare mai ales la persoanele obeze, sau care fumeaza.
- Tulburarile de sensibilitate, aparitia unor regiuni amortite in special in zona subombilicala: de obicei sensibilitatea se reface in 3 – 12 luni postoperator.