Alimentatia in demersul de a avea un organism sanatos

Alimentatia in demersul de a avea un organism sanatos

Oare miscarea si alimentatia ne definesc sanatatea organismului? L-am intrebat pe Serban Damian, nutritionist, Centrul de Nutritie Superfit Bucuresti, cum ne pot ajuta aceste doua elemente in demersul de a fi sanatosi, caci stiti conceptia mea: un corp frumos e in primul rand un organism sanatos.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?


Nutritionist Serban Damian: Alimentatia sanatoasa trebuie sa fie variata, echilibrata si adecvata necesitatilor. Nu in ultimul rand trebuie sa ne ofere placere.

Care sunt alimentele pe care ar trebui sa le consumam zilnic?

Nutritionist Serban Damian: In mod normal, in alimentatia zilnica ar trebui sa se regaseasca legumele si fructele, deoarece acestea sunt surse importante de energie, alaturi de cereale. Toate aceste alimente ar trebui sa ne ofere cantitatea de carbohidrati de care organismul nostru are nevoie pentru o buna functionare. Pe de alta parte, avem nevoie si de o cantitate suficienta de proteine, de aceea e bine ca in regimul nostru sa existe lactate, oua si carne. Completarea aportului energetic se face din lipide, de aceea avem nevoie si de surse bune de grasimi asa cum sunt uleiurile vegetale, semintele si samburii sau pestele.

Ne ajuta anumite alimente sa avem o silueta supla? Care sunt acestea?

Nutritionist Serban Damian: “Silueta” noastra este determinata de un cumul de factori, nu doar de un aliment sau altul. Daca e sa ne referim doar la alimentatie, atunci trebuie sa ne gandim la cantitatea globala de energie pe care o aducem zi de zi in organism. Sigur ca unele alimente au o densitate energetica mai mare, asa cum sunt cele bogate in grasimi, iar altele sunt la polul opus, asa cum sunt legumele. Ne putem mentine o greutate corporala optima daca avem un regim alimentar echilibrat si adecvat la necesitatile individuale – necesarul caloric al unei persoane sedentare este complet diferit de cel al unui sportiv, spre exemplu. Daca totusi ar fi sa nominalizez cateva alimente “pentru silueta”, m-as orienta catre lactate slabe, carne slaba si legume.

Sunt alimente care influenteaza modul cum arata pielea noastra?

Nutritionist Serban Damian: Pielea poate reflecta deficitul sau excesul anumitor micronutrienti. Cel mai concludent exemplu este insuficenta cantitate de vitamina A si vitamina C, care in situatii patologice produce modificari specifice la nivelul tegumentelor. O alimentatie echilibrata, bogata in fructe si legume se traduce si printr-o piele curata, luminoasa, ferma.

Ce inseamna un organism sanatos din punctul dumneavoastra de vedere?

Nutritionist Serban Damian: Asa cum spune si OMS, sanatatea inseamna mai mult decat lipsa bolilor. Un om cu adevarat sanatos are o greutate si o compozitie corporala optime si inregistreaza performante fizice adecvate varstei biologice. Spre exemplu, poti sa nu ai nicio boala, analizele sa iti iasa bine, sa nu ai exces ponderal, insa daca nu esti capabil sa alergi macar 3-5 km, sa faci 10 flotari sau sa apleci complet pana jos, atunci cu greu te-ai putea numi sanatos.

Ce ar trebui sa faca o persoana care doreste sa piarda in greutate?

Nutritionist Serban Damian: Nu este o mare filozofie: sa reduca aportul energetic si sa creasca consumul caloric. Asta inseamna sa manance mai putin si sa faca mai multa miscare. Cum ar trebui implementate aceste modificari simple, reprezinta o discutie ampla. Tocmai de aceea exista nutritionisti si antrenori.

Ce putem face pentru a preveni anumite boli?

Nutritionist Serban Damian: Multe boli recunosc ca factori favorizanti elemente ce tin de stilul de viata: alimentatie, miscare, fumat, consum de alcool, exces ponderal. Daca vorbim despre o astfel de boala (de exemplu o afectiune cardiovasculara), atunci in mod logic vom incepe prin a modifica aceste elemente ale stilului de viata. De multe ori este suficient atat pentru a controla boala si a o tine in frau, fara a ajunge la tratament medicamentos.

In concluzie, nu faceti excese, mancati bine, echilibrat, faceti miscare, toate acestea va ajuta sa va simtiti bine si in forma. Si toate au implicatii la nivelul starii de sanatate a intregului organism, nu numai in ceea ce priveste silueta. Va reamintesc si cu aceasta ocazie ca o interventie estetica se face pe un organism sanatos.

Give a comment

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.