Prezentare generală

Blefaroplastia reprezinta interventia de chirurgie estetica de la nivelul pleoapelor, avand drept scop corectarea semnelor de imbatranire de la acest nivel si schimbarea aspectului “trist” al privirii cu unul mai destins si relaxat.

Odata cu inaintarea in varsta, pierderea elasticitatii pielii si gravitatia duc la aparitia excesului cutanat la nivelul pleoapelor superioare. Totodata, la nivelul pleoapelor inferioare, grasimea va protruziona, cu aparitia “pungilor” la acest nivel. Prin urmare, la nivelul pleoapelor superioare problema este reprezentata in principal de excesul de piele, pe cand la nivelul pleoapelor inferioare, problema principala o reprezinta excesul de grasime.

Prin blefaroplastia superioara este inlaturat excesul cutanat cu ajutorul unei incizii disimulate la nivelul pliului de deasupra genelor. In cazul blefaroplastiei inferioare, excesul de grasime este inlaturat in general printr-o incizie situata pe partea interna a pleoapei, deci invizibila. Pot fi operate doar pleoapele superioare, sau doar pleoapele inferioare, sau atat pleoapele superioare cat si cele inferioare. Blefaroplastia poate fi asociata cu alte interventii estetice la nivelul fetei: lifting frontal, lifting cervico-facial, rinoplastie, laser, dermabrazie, peeling, etc. Este o interventie chirurgicala care se adreseaza persoanelor de ambele sexe, in general trecute de 40 de ani, desi, in cazul unor modificari ereditare, poate fi efectuata si mai devreme.

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Pregătirea operaţiei

Cu ocazia primei consultatii chirurgul va face o evaluare generala a starii dumneavoastra de sanatate si totodata o examinare minutioasa a regiunii oculare (informati medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti). Veti discuta in detaliu tehnica operatorie. In afara analizelor uzuale, in unele cazuri poate fi necesar si un consult oftalmologic.

Informati chirurgul asupra tuturor medicamentelor pe care le luati (inclusiv contraceptive orale, aspirina, vitamine, produse pentru slabit). Intrerupeti administrarea contraceptivelor cu 4 – 6 saptamani inainte de operatie, iar a medicamentelor pe baza de aspirina cu minim 14 zile inainte de operatie. Nu se vor administra preparate care contin doze mari de vitamina E in zilele premergatoare interventiei. Este bine sa evitati fumatul, expunerea excesiva la soare si dietele restrictive in aceasta perioada. Operatia nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual sau in apropierea acestuia.

Este recomandat ca in dimineata interventiei sa va demachiati cu grija.

In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.

Intervenţia chirurgicală

Blefaroplastia se poate efectua fie sub anestezie locala, fie sub anestezie locala combinata cu sedative intravenos, fie sub anestezie generala.

Operatia propriu-zisa dureaza intre 30 de minute si 2 – 3 ore in majoritatea cazurilor, in functie de experienta chirurgului, de complexitatea modificarilor efectuate si de eventualele interventii asociate.

Incizia de abord in cazul pleoapei superioare este situata la nivelul santuletului de la unirea portiunii mobile cu cea fixa a pleoapei (aproximativ la jumatatea pleoapei).

In cazul pleoapei inferioare, daca se practica incizia de abord exterior, aceasta este localizata la aproximativ 1 – 2 mm mai jos de gene (marginea libera a pleoapei). Daca trebuie eliminat doar excesul de grasime, se poate utiliza o incizie de abord transconjunctival (deci pe partea interna apleoapei, incizia fiind in acest caz invizibila).

Pornind de la aceste incizii, se indeparteaza excesul de grasime, piele si eventual muschi. Suturile se realizeaza cu fire foarte fine care se indeparteaza apoi la cateva zile postoperator.

In majoritatea cazurilor interventia se efectueaza “in ambulator” (externare in aceeasi zi), uneori insa o spitalizare de 24 de ore este necesara.

Îngrijirile postoperatorii şi rezultatul final

Discomfortul dupa interventia de blefaroplastie este surprinzator de mic. De cele mai multe ori pacientii acuza usoare mincarimi si amorteli in zona inciziilor. O senzatie de tensiune (greutate) la nivelul pleoapelor   poate persista o scurta perioada postoperator.

Edemul (umflaturile) postoperator devine evident din a doua zi dupa operatie si se accentueaza pe parcursul urmatoarelor 2-3 zile. Reprezinta o reactie normala a organismului si dispare treptat dupa cca. 7 – 14 zile, dar urme foarte fine pot persista pana la un an postoperator. Inainte de disparitia completa, umflaturile pot migra in jos, spre zona obrajilor. Pentru a diminua amploarea edemului, dormitul cu capul in pozitie elevata (pe 2 perne) si utilizarea compreselor reci reprezinta masuri utile.

Echimozele (vanataile) apar din prima zi postoperator, de multe ori asimetric (unul din ochi poate fi mai umflat sau poate avea mai multe vanatai comparativ cu celalalt ochi), reprezinta o reactie normala a organismului si dispar complet dupa 10-14 zile.

Puteti purta ochelari de soare din a doua zi dupa operatie, dar purtatul lentilelor de contact trebuie evitat 10 zile postoperator.

Efortul fizic trebuie evitat primele doua saptamani, iar efortul fizic intens si ridicarea  greutatilor, 3 – 4 saptamani. Expunerea solara prelungita va fi evitata in primele doua luni.

In general sunt necesare trei pana la sase luni pentru a putea aprecia rezultatul interventiei. Operatia de blefaroplastie are printre cele mai durabile rezultate din chirurgia estetica. Eliminarea “pungilor” de grasime este practic definitiva, fara risc de recidiva. Pe de alta parte insa, pielea continua sa imbatraneasca si uneori poate reaparea excesul la nivelul pleoapelor superioare (rareori poate fi necesara o noua interventie dupa mai mult de 10 ani de la prima operatie).

Complicaţii posibile

Trebuie facuta distinctia intre complicatii datorate anesteziei si cele datorate actului chirurgical in sine. Desi foarte rare, sunt totusi posibile:

  • Hematoame: uneori, daca sunt importante, pot necesita evacuarea.
  • Infectia: foarte rara; uneori pot aparea mici abcese la nivelul suturii cutanate, abcese care se trateaza doar prin ingrijiri locale.
  • Conjunctivita: pentru profilaxie, in primele zile se utilizeaza diverse colire.
  • Cicatricile inestetice: sunt rare la acest nivel.
  • Afectarea secretiei lacrimale.
  • Ptoza (dificultate la deschiderea completa a pleoapei superioare): apare foarte rar.
  • Chiste epidermice: se elimina spontan si nu afecteaza rezultatul final.
  • Lagoftalmia (imposibilitatea inchiderii ochiului): posibila in mod normal in primele zile postoperator, dispare spontan (persistenta la cateva saptamani postoperator, reprezinta un semnal de alarma).
  • Ectropionul (retractia in jos a pleoapei inferioare): exceptional.

Galerie foto

Vezi mai multe