Mărirea sânilor cu implanturi siliconice

Operatia de augmentare mamara (marirea sanilor cu implanturi siliconice) are drept scop cresterea volumului sanilor cu ajutorul implanturilor mamare.

Dezvoltarea insuficienta a sanilor poate fi constitutionala (sani mici de la pubertate) sau poate fi secundara (dupa scadere ponderala marcata, nastere, alaptare). Poate fi izolata,  sau asociata unei ptoze mamare (san mic, cazut).

Toate implanturile mamare existente pe piata si avizate de Ministerul Sanatatii sunt alcatuite dintr-un invelis extern si un produs de umplere. Invelisul extern este alcatuit intotdeauna din silicon elastic, putand avea suprafata neteda sau texturata (rugoasa). In ceea ce priveste produsul de umplere, in prezent cele mai utilizate implanturi mamare sunt cele umplute cu gel siliconic coeziv (rezultatul in timp fiind cel mai aproape de aspectul natural al sanului).

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Implanturi rotunde sau anatomice

O operatie reusita de marire a sanilor reprezinta combinatia perfecta între ceea ce va doriti si alegerea implantului potrivit, adica adaptat constitutiei, pastrand asteptarile in limite realiste referitoare la dimensiunile optime ale acestuia. Exista 2 tipuri de implanturi, rotunde si anatomice. Cele anatomice mai sunt cunoscute in limbaj uzual ca „implanturi in forma de lacrima, para, picatura”.

In demersul alegerii corecte a implantului, trebuie sa avem in vedere doi factori extrem de importanti:

 1. In primul rand, conteaza dimensiunea toracelui, intrucat implantul se alege strict in concordanta cu acesta. Latimea implantului nu trebuie sa depaseasca latimea sanului natural, este o prima regula de baza pentru o interventie de marire de sani reusita si corecta din punct de vedere medical.
 2. Al doilea factor extrem de important este dorinta dumneavoastra, in functie de cum va doriti sa arate sanul dupa operatie, puteti opta pentru implanturi rotunde sau anatomice (care va ofera un aspect mai apropiat de cel natural). Atat cele rotunde, cat si cele anatomice au diverse proiectii si consistente, dar pentru ambele latimea este cea definitorie. Astfel, la implanturile rotunde latimea este egala cu inaltimea, rezulta diametrul si pentru fiecare diametru exista mai multe proiectii si consistente. La implanturile anatomice, exista latimea care se calculeaza in functie de latimea sanului natural si pentru fiecare latime exista diferite inaltimi si proiectii.

Putem ajusta forma si proiectia, in functie de ce va doriti, dar nu putem alege o latime mai mare decat cea a sanului dumneavoastra, pentru ca fortam limitele naturale si exista un risc crescut de complicatii: palpabilitate sau chiar vizibilitate (rippling).

Toti marii producatori au o paleta foarte mare de impanturi cu dimensiuni care variaza aproape din milimetru in milimetru in latime, inaltime si proiectia anterioara.

Cand alegem corect un implant mamar este mult mai putin important sa discutam de volum si mult mai important sa vorbim despre dimensiuni (latime, inaltime, proiectie). Implantul se alege in functie de aceste dimensiuni, volumul rezultand din combinatia acestora.

Operatia de marire sani este o operatie personalizata, pentru ca noi alegem implantul in functie de latimea sanului.

Este incorect sa solicitati un anumit volum, trebuie sa lasati chirurgul sa va consilieze in functie de latime, apoi pe baza dorintelor dumneavoastra va va recomanda forma si proiectia. Un implant mic, de 200 cm3 la o persoana miniona poate parea mult mai mare comparativ cu un implant mare de 500 cm3 la o persoana inalta si cu torace lat.

Recomandarea chirugului estetician este extrem de importanta, pe tot parcursul alegerii implantului, pentru a gasi cea mai potrivita dimensiune si forma dorita, care sa respecte si caracteristicile anatomice ale organismului.

Implanturi mamare cu gel siliconic MENTOR

Despre producatorul de implanturi mamare MENTOR

Mentor Corporation (USA) este producatorul american de implanturi mamare cu experienta de peste 20 ani, recunoscut pe plan mondial pentru produsele sale de inalta calitate si inovatoare. MENTOR este astazi lider de piata mondiala, produsele sale fiind recunoscute si aprobate peste tot in lume.

logo mentorTipuri de implanturi mamare MENTOR

Implanturile mamare siliconice tip MENTOR sunt alcatuite dintr-un invelis extern si un produs de umplere (“Memory Gel”). Invelisul extern este alcatuit intotdeauna din silicon elastic, putand avea suprafata neteda sau texturata, rugoasa (Siltex). Gelurile siliconice MENTOR sunt polimeri coezivi (“Memory Gel”), si nu lichide. Desi sunt moi si dau senzatia de fluiditate, acestia actioneaza unitar, aproape ca un material solid . Gelurile siliconice MENTOR au o consistenta uniforma, pastrand in acelasi timp caracteristicile naturale ale tesutului sanului.

siliconImplanturile siliconice oferite de MENTOR prezinta trei tipuri de material de umplere coeziv:

 • Coeziv I – este materialul standard, cel mai moale gel de la MENTOR; protezele cu acest tip de gel exista in profil moderat, moderat plus, inalt si profil ultra-inalt;
 • Coeziv II – un gel putin mai ferm, pentru implant cu senzatie mai mare de fermitate; existent in aceleasi tipuri de profiluri;
 • Coeziv III – este cel mai coeziv gel de la MENTOR, asigurand pastrarea formei si un grad placut de fermitate.

Toate aceste implanturi sunt furnizate intr-o mare diversitate de forme, texturi ale suprafetei si dimensiuni.  De asemenea, implanturile sunt disponibile cu un singur invelis de silicon umplut cu gel siliconic coeziv  sau ca expander/proteza mamara, cu invelis interior din silicon umplut cu solutie salina si invelis exterior din silicon umplut cu gel siliconic coeziv.

tipuri_silicon

Implanturile au diferite marimi, exprimate, de obicei, in centrimetri cubi sau in grame, si nu se exprima in marimea cupei de la sutien, deoarece tipul si marimea implantului utilizat de chirurg depinde de particularitatile fiecarei paciente in parte.

Certificat de garantie

Firma Mentor inlocuieste protezele cu gel siliconic coeziv daca acestea prezinta o ruptura. Medicul care a facut operatia va anunta reprezentantul firmei Mentor asupra incidentului survenit, urmand ca ulterior sa primeasca gratuit proteza ptentru inlocuire. Pentru a putea beneficia de acest avantaj, va trebui ca orice proteza cu probleme sa fie returnata firmei, sa redevina proprietatea acesteia, dupa ce doctorul va completa documentele necesare returnarii acesteia.

Aceasta inlocuire este limitata pentru protezele Mentor, iar Mentor nu este responsabil pentru problemele incidentale sau consecventiale de orice fel, directe sau indirecte, aparute in urma folosirii acestui produs, incluzand fara limite, costurile medicale, chirurgicale si spitalizare sau de returnare a banilor pt. protezele ce nu sunt fabricate de firma Mentor. Acest “Certificat de garantie” trebuie sa fie folosit efectiv de producatorul Mentor, atunci cand este nevoie sa se faca interventia. Aceasta polita de asigurare nu este o garantie.

Mentor nu poate da o garantie pe viata a acestor implante, nu poate spune care este limita de viata a acestora. Acest “Certificat de Garantie” este valabil pentru implanturile care pot avea probleme din punct de vedere al producatorului.

Nu se inlocuiesc implanturi in conditii de:

 • contractura capsulara,
 • dureri de san;
 • hematom; etc.

Implanturile mamare MENTOR sunt aprobate FDA. FDA a aprobat implanturile mamare umplute cu gel siliconic ale companiei Mentor Corporation din Statele Unite, pentru augmentarea (marirea) si reconstructia de san.

Pregătirea operaţiei

Cu ocazia primei consultatii chirurgul va face o evaluare generala a starii dumneavoastra de sanatate si veti discuta in detaliu tehnica operatorie (informati medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti). In afara analizelor uzuale, se va efectua si o examinare imagistica a sanului (ecografie, mamografie).

Informati chirurgul asupra tuturor medicamentelor pe care le luati (inclusiv contraceptive orale, aspirina, vitamine, produse pentru slabit). Intrerupeti administrarea contraceptivelor cu 6 saptamani inainte de operatie, iar a medicamentelor pe baza de aspirina cu minim 21 zile inainte de operatie. Este bine sa evitati fumatul, expunerea excesiva la soare si dietele restrictive in aceasta perioada. Operatia nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual sau in apropierea acestuia.

In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.

Intervenţia chirurgicală

De obicei interventia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza, in medie, 1-2 ore. O spitalizare de 24 de ore este suficienta in majoritatea cazurilor.

Implantul mamar poate fi plasat in 2 locuri:

 • Fie in spatele glandei mamare si in fata muschiului pectoral mare (amplasare subglandulara);
 • Fie in spatele glandei mamare si in spatele muschiului pectoral mare (amplasare submusculara).

Inciziile de abord pot fi localizate la nivelul:

 • Santului inframamar
 • Areolei
 • Regiunii axilare

Alegerea marimii si tipului de implant, incizia de abord prin care se introduce implantul, precum si pozitionarea acestuia (subglandular, submuscular, dual plane) se fac impreuna cu chirurgul si depind de particularitatile anatomice (dimensiunile toracelui, pozitia si marimea glandei mamare) si de preferinta dumneavoastra.

Este posibila utilizarea unor tuburi de dren pentru cateva zile postoperator, pentru a facilita astfel eliminarea eventualelor colectii sanguine sau fluide.

In caz de ptoza mamara asociata (san mic, cazut), este necesara asocierea unor tehnici de eliminare a excesului cutanat, tehnici care presupun insa prezenta unor cicatrici suplimentare (periareolara, verticala, “in ancora”).

La sfarsitul interventiei, peste plasturele care acopera incizia cutanata, va fi aplicat un pansament elastic de sustinere sau o bustiera elastica.

Îngrijirile postoperatorii

Durerea postoperatorie, mai accentuata in cazul introducerii implantului in spatele muschiului pectoral, este perceputa mai ales sub forma unei febre musculare puternice si cedeaza in cateva zile. Prin urmare, in aceasta perioada veti urma un tratament analgetic.

Tot in aceasta perioada este posibila aparitia edemului local (umflarea sanilor), modificarilor de culoare (echimoze), tulburarilor de sensibilitate a areolei, precum si discomfortului la miscarea de ridicare a bratelor.

Primul pansament este efectuat a doua zi dupa operatie si tot din a doua zi dupa operatie se va purta bustiera elastica adaptata noilor dimensiuni. Activitatea cotidiana poate fi reluata dupa 10 – 14 zile, eforturile fizice usoare dupa aproximativ trei saptamani, iar eforturile fizice intense dupa doua luni.

Complicaţii posibile

In afara complicatiilor generale, comune tuturor interventiilor chirurgicale (complicatii legate de anestezia generala, infectie, sangerare excesiva, alergie, probleme de vindecare a plagii, etc.), exista o serie de complicatii specifice acestei proceduri.

Cea mai frecvent intalnita si imposibil de prevazut este contractura capsulara (formarea unui buzunar prea “strans” in jurul implantului). Aceasta complicatie depinde in mare masura de reactivitatea individuala, putand aparea oricand postoperator (de multe ori apare unilateral).

Pentru a diminua riscul de aparitie a contracturii se recomanda utilizarea implanturilor cu suprafata texturata, precum si plasarea acestora pe cat posibil submuscular. Odata aparuta, poate necesita, in cazurile rebele, reinterventia chirurgicala cu extragerea capsulei si schimbarea implantului.

Modificarile de forma, cu aparitia “pliurilor” vizibile la suprafata sanului, mai ales in partile laterale si inferioare la persoanele foarte slabe reprezinta o alta complicatie posibila. Plasarea submusculara a implantului poate preveni, cel putin partial, aparitia acestora.

Spargerea sau ruptura implantului reprezinta o complicatie rara, care poate surveni in cazul unor traumatisme puternice. Foarte rar, poate apare la masajul local sau manipularea sanului.

Tulburarile de sensibilitate a mamelonului (fie lipsa sensibilitatii, fie sensibilitate exagerata, chiar senzatie de soc electric) sunt rare, si dispar de obicei in cateva saptamani.

Întrebări frecvente

Una din cele mai frecvente se refera la riscul de aparitie a cancerului de san. Cele mai recente studii au aratat clar ca prezenta implatului mamar nu creste in nici o forma riscul de aparitie a cancerului de san. Pe de alta parte, prezenta implantului mamar nu poate exclude aparitia cancerului de san, care are insa o cu totul alta cauza.

Cat timp pot fi pastrate implanturile? In general, toti producatorii garanteaza implanturile mamare pe toata durata vietii. Este admis insa ca, in medie, dupa 10 ani, poate deveni necesara schimbarea acestora din cauza unui grad de uzura, precum si datorita modificarilor tesuturilor pacientei.

In ceea ce priveste capacitatea de alaptare, aceasta este pastrata intotdeauna in cazul introducerii implatului prin santul inframamar, putand fi insa afectata in cazul utilizarii abordului periareolar.