Prezentare generală
Regiunea cervico-faciala sufera procesul de imbatranire intr-un mod caracteristic, printre primele manifestari notandu-se pierderea proeminentei malare (obrajilor), aparitia excesului cutanat la nivelul arcului mandibular (“falci”), adancirea pliurilor faciale (in primul rand a santurilor nazogeniene), aparitia excesului cutanat la nivelul gatului, a benzilor verticale (platismale) si a pliurilor transversale.
Interventia de lifting cervico-facial are drept obiectiv tratarea relaxarii si slabirii muschilor si tegumentului de la nivelul fetei si gatului. Poate fi asociata cu alte interventii estetice la nivelul fetei: blefaroplastie (chirurgia estetica a pleoapelor), rinoplastie (chirurgia estetica a nasului), lifting frontal, laser, dermabrazie, injectii cu toxina botulinica, etc. Simpla restaurare a diverselor structuri (piele, muschi, grasime) de la nivelul fetei si gatului permite pacientului sa redobandeasca aspectul natural pe care il avea cu cativa ani in urma.
Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.
Pregătirea operaţiei
Cu ocazia primei consultatii chirurgul va face o evaluare generala a starii dumneavoastra de sanatate si veti discuta in detaliu tehnica operatorie (informati medicul asupra altor operatii pe care le-ati avut, alte boli, precum si alergii, inclusiv medicamentoase, de care suferiti).
Informati chirurgul asupra tuturor medicamentelor pe care le luati (inclusiv contraceptive orale, aspirina, vitamine, produse pentru slabit). Intrerupeti administrarea contraceptivelor cu 4 – 6 saptamani inainte de operatie, iar a medicamentelor pe baza de aspirina cu minim 14 zile inainte de operatie. Nu se vor administra preparate care contin doze mari de vitamina E in zilele premergatoare interventiei. Este bine sa evitati fumatul (cel putin o luna inainte si una dupa interventie), expunerea excesiva la soare si dietele restrictive in aceasta perioada. Operatia nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual sau in apropierea acestuia.
Este recomandat sa va spalati pe cap in seara dinaintea operatiei, iar in dimineata respectiva sa va demachiati cu grija.
In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.
Intervenţia chirurgicală
Liftingul facial se poate efectua sub anestezie generala, sau sedare intravenoasa (fara intubatie orotraheala, deci fara introducerea sondei de intubatie la nivelul gatului), in combinatie cu anestezie locala. Avantajul celei de-a doua optiuni consta in recuperarea postoperatorie mult mai rapida.
Operatia de lifting dureaza aproximativ 3 ore in majoritatea cazurilor, in functie de experienta chirurgului si de complexitatea modificarilor efectuate.
Incizia de abord este localizata in jurul urechii, fiind, in cea mai mare parte, foarte bine disimulata in pielea paroasa a capului. Uneori (in cazul asocierii unui lifting cervical) se mai poate efectua o incizie sub menton (barbie).
Pornind de la aceasta incizie de abord, chirurgul ridica apoi tegumentul de pe grasimea si muschii situati dedesubt. Chirurgul pune apoi in tensiune planul musculofascial, tensiune care este foarte bine ajustata astfel incat expresia naturala a fetei sa nu fie modificata. In cazul in care exista exces de grasime (de obicei in zona barbiei si a gatului), acesta este indepartat direct sau prin aspiratie. Tegumentul se reaseaza apoi in mod natural, excesul fiind indepartat, iar inciziile suturate cu fire fine. De obicei, este aplicat apoi un pansament in jurul capului pentru cateva zile.
In majoritatea cazurilor, o spitalizare de 24 pana la 48 de ore este suficienta.
Îngrijirile postoperatorii şi rezultatul final
Discomfortul post-lifting cervico-facial este surprinzator de mic. De cele mai multe ori pacientii acuza usoare usturimi si amorteli in zona inciziilor si la nivelul gatului. O senzatie de tensiune (greutate) la nivelul fetei si gatului, poate persista cateva saptamani postoperator.
Edemul (umflaturile) postoperator devine evident din a doua zi dupa operatie si se accentueaza pe parcursul urmatoarelor 2-3 zile. Reprezinta o reactie normala a organismului si este cel mai evident in zona situata imediat in fata urechilor, eventual si in zona lobulilor urechilor (fata capata un aspect rotund). Dispare treptat dupa cca. 7 – 14 zile, dar urme foarte fine pot persista pana la un an postoperator. Inainte de disparitia completa, umflaturile pot migra spre zona situata sub pleoapele inferioare, zona mandibulara (zona falcilor) si sub barbie. Pentru a diminua amploarea edemului, dormitul cu capul in pozitie elevata (pe 2 perne) si utilizarea compreselor reci reprezinta masuri utile.
Echimozele (vanataile) apar din prima zi postoperator, de multe ori asimetric (una din jumatatile de fata poate fi mai umflata sau poate avea mai multe vanatai comparativ cu cealalta jumatate), reprezinta o reactie normala a organismului si dispar complet dupa 10-14 zile.
Efortul fizic trebuie evitat primele doua saptamani, iar efortul fizic intens si ridicarea greutatilor, 4 saptamani. Expunerea solara prelungita va fi evitata in primele doua luni. Sunt de evitat miscarile excesive la nivelul gatului primele doua saptamani, precum si conducerea autoturismului o saptamana postoperator.
Procesul de vindecare este un proces gradual. In general sunt necesare doua pana la trei luni pentru a putea aprecia rezultatul interventiei, dar rezultatul definitiv va fi obtinut dupa 6 luni – 1 an.
In general se considera ca o interventie reusita permite redobandirea trasaturilor naturale din urma cu 8 – 12 ani, ameliorarea fizica fiind insotita de obicei de cresterea incederii in sine.
Complicaţii posibile
Trebuie facuta distinctia intre complicatii datorate anesteziei si cele datorate actului chirurgical in sine. Desi foarte rare, sunt totusi posibile:
- Hematoame: uneori pot necesita evacuarea rapida.
- Infectia: apare foarte rar.
- Leziunile nervoase, mai ales lezarea unei ramuri a nervului facial, care poate duce la aparitia unei pareze sau paralizii faciale, sunt foarte rare, iar sechelele unor astfel de complicatii dispar dupa cateva luni in majoritatea cazurilor.
- Cicatricile inestetice: sunt foarte rare.
- Necroze cutanate localizate: pot apare mai ales la persoanele care fumeaza.