Micşorarea sânilor - Dr. Nae Sorin

Mamoplastia de reducţie

Micşorarea sânilor este o interventie chirurgicala care se adreseaza femeilor cu sâni mari, grei, lasati, “pendulosi”.

In afara aspectului inestetic, pacientele se plang frecvent de dureri ale spatelui, umerilor, greutate in respiratie, iritatia pielii de sub san, ulterior deformari scheletale si tulburari cronice de respiratie.

Prin operatia de reductie mamara se indeparteaza grasimea, tesutul glandular si pielea in exces, realizandu-se in acelasi timp si reducerea dimensiunilor areolei si repozitionarea (ridicarea) sanului cat mai aproape de pozitia normala la nivelul toracelui.

Daca doriti sa aflati pretul/costul interventiei, va rugam sa ne contactati folosind formularul de contact.

Pregătirea operaţiei

Cu ocazia primei consultatii chirurgul va face o evaluare generala a starii dumneavoastra de sanatate si veti discuta in detaliu tehnica operatorie (informati medicul asupra tuturor antecedentelor medicale sau chirurgicale, inclusiv alergii, formulati deschis asteptarile dumneavoastra referitoare la forma si volumul sanilor pe care doriti sa ii aveti in viitor).

Chirurgul va masura si examina sanii dumneavoastra, dupa care veti discuta noua pozitionare si dimensiunile acestora, precum si ale areolei mamare (de obicei va fi ascensionata si redusa in diametru), pozitia si aspectul cicatricilor postoperatorii.

In afara analizelor uzuale, se va efectua si o examinare imagistica a sanului (ecografie, mamografie).

Informati chirurgul asupra tuturor medicamentelor pe care le luati (inclusiv contraceptive orale, aspirina, vitamine, produse pentru slabit). Intrerupeti administrarea contraceptivelor cu 4 – 6 saptamani inainte de operatie, iar a medicamentelor pe baza de aspirina cu minim 14 zile inainte de operatie. Este bine sa evitati fumatul, expunerea excesiva la soare si dietele restrictive in aceasta perioada. Operatia nu se efectueaza in perioada ciclului menstrual sau in apropierea acestuia.

In ziua operatiei nu veti manca si nu veti bea nimic cu minim 6 ore inainte de aceasta.

Intervenţia chirurgicală

De obicei interventia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza, in medie, 3 – 4 ore. O spitalizare de 24 – 48 de ore este suficienta in majoritatea cazurilor.

Indiferent de tehnica folosita, se practica doua, maxim trei incizii, una in jurul areolei mamare, una verticala, de la areola la santul inframamar si a treia, dupa caz (san foarte mare, cazut), orizontala la nivelul santului inframamar.

Astfel se elimina excesul de piele si tesut mamar in exces, restul tesutului glandular  fiind resuspendat la nivelul toracelui. Totodata areola este mutata in noua pozitie stabilita cu ocazia consultatiilor preoperatorii. Exista si tehnici in care se practica o singura cicatrice periareolara si verticala. In majoritatea cazurilor, areola ramine conectata la vasele si nervii care ii asigura viabilitatea. Uneori insa (sani foarte mari), areola este excizata si fixata apoi in noua pozitie prin grefare libera.

Adjuvat poate fi folosita si lipoaspiratia, in scopul modelarii portiunilor laterale ale sanilor.

Este posibila utilizarea unor tuburi de dren pentru 1 – 2 zile postoperator, pentru a facilita astfel eliminarea eventualelor colectii sanguine sau fluide.

La sfarsitul interventiei, peste plasturii care acopera inciziile cutanate, va fi aplicat un pansament elastic de sustinere sau o bustiera elastica.

După operaţie

Durerea postoperatorie, mai accentuata la miscarea de ridicare a bratelor, tuse, schimbarea pozitiei, este prezenta mai ales in primele zile. Prin urmare, in aceasta perioada veti urma un tratament analgetic.

Tot in aceasta perioada este posibila aparitia edemului local (umflarea sanilor), modificarilor de culoare (echimoze), tulburarilor de sensibilitate a areolei.

In primele luni postoperator, pot aparea durei nesistematizate, de scurta durata, fara a avea semnificatie patologica. Tulburarile de sensibilitate de la nivelul areolei pot persista 6-12 luni, rareori se pot permanentiza.

Primul pansament este efectuat a doua zi dupa operatie, apoi la fiecare 2-3 zile. Firele din jurul areolei se scot la aproximativ 7 zile, celelalte la aproximativ 14 zile. Bustiera elastica sau sutienul adaptat noilor dimensiuni va fi purtata permanent timp de minim 4 saptamani.

Activitatea cotidiana poate fi reluata dupa 10 – 14 zile, eforturile fizice usoare dupa aproximativ 4 saptamani, iar eforturile fizice intense dupa doua luni.

Procesul de vindecare este un proces gradual. In general rezultatul final al interventiei se apreciaza la un an postoperator. Forma si volumul sanilor variaza in functie de schimbarile hormonale, variatiile in greutatea corporala si graviditate.

Referitor la cicatricile postoperatorii de remarcat ca, in ciuda faptului ca timp acestea se estompeaza, au totusi un caracter permanent. Este de retinut ca aceste cicatrici evolueaza in primele luni postoperator si se matureaza la circa 9 luni-1 an. In primele luni sunt rosii-violacee iar apoi se albesc, in unele cazuri putind deveni simple linii greu vizibile.

Culoarea finala si dimensiunile (lungimea si latimea) acestor cicatrici nu sunt previzibile integral, datorita variatiilor individuale. In situatia in care sunt foarte vizibile si la 1-2 ani postoperator, se poate reinterveni chirurgical prin retusarea acestora.

Complicaţii posibile

In afara complicatiilor generale, comune tuturor interventiilor chirurgicale (complicatii legate de anestezia generala, infectie, sangerare excesiva, alergie, probleme de vindecare a plagii, etc.), exista o serie de complicatii specifice acestei proceduri.

Trebuie facuta distinctia intre complicatiile generale, comune tuturor interventiilor chirurgicale (complicatii legate de anestezia generala, alergie, probleme de vindecare a plagii, etc.), exista o serie de complicatii specifice acestei proceduri.Desi foarte rare, sunt totusi posibile:

  • Hematoame: rare, uneori pot necesita evacuarea.
  • Accidente tromboembolice: desi rare, pot pune in pericol viata; sunt prevenite prin diverse masuri (ciorapi elastici, mobilizare precoce, Clexane).
  • Infectia: apare foarte rar.
  • Seroamele postoperatorii: sunt prevenite prin purtarea corsetului elastic; uneori pot insa necesita evacuarea prin punctionare.
  • Cicatricile inestetice, hipertrofice.
  • Necroze cutanate localizate: pot apare mai ales la persoanele obeze, sau care fumeaza.
  • Tulburarile de sensibilitate la nivelul mamelonului : de obicei sensibilitatea se reface in 6 – 18 luni postoperator, rareori aceste tulburari se pot permanentiza