Domeniul esteticii este un domeniu al frumosului, insa pentru a va putea ajuta, eu, ca medic chirurg plastician, trebuie sa lucrez pe un organism sanatos. Pentru ca, in primul rand, sunt medic si prima mea responsabilitate este sa am grija sa fiti sanatoase/sanatosi, apoi sa fiti frumoase/frumosi. Desigur, interventiile estetice va ajuta sa va simtiti bine in pielea voastra, sa va recapatati incerederea in sine, un aspect ingrijit si mai ales acel aspect pe care vi-l doriti va da putere. Dar, asa cum scriam mai sus, trebuie sa lucram pe un organism sanatos. Trebuie sa aveti grija de corpul vostru inca din copilarie/tinerete, sa il ingrijiti, sa mancati sanatos, sa faceti miscare.
Am invitat-o pe colega mea, dr. Carina Mihai, medic primar reumatologie, specialist medicina interna, sa ne ofere cateva sfaturi generale in ceea ce priveste sanatatea organismului si cum o puteti mentine.
Ce inseamna un organism sanatos?
Dr. Carina Mihai: Esti sanatos cand te simti bine. E drept ca uneori este posibil sa te simti (inca) bine si de fapt sa fii deja victima unei boli – pentru asta insa avem medicina preventiva si controale periodice.
Cand trebuie sa mergem la medic?
Dr. Carina Mihai: Cred ca fiecare din noi trebuie sa aiba un medic de familie, pe care sa il viziteze de rutina o data pe an. De aici incepe rolul medicului de familie in a ne invata ce controale, vaccinuri sau analize sa facem pentru a ne feri de anumite boli. In lipsa unei boli cronice, parerea mea e ca in afara acestei vizite anuale, de rutina, e bine sa mergem la medicul de familie cand ne simtim rau.
Cum sfatuiti pacientii sa aiba grija de sanatatea lor?
Dr. Carina Mihai: Eu ca internist si reumatolog recomand pacientilor mei atat medicamente, cat si un regim de viata (miscare, alimentatie etc.) potrivit fiecaruia dintre ei.
Ce ar trebui sa faca ei pentru a preveni unele boli?
Dr. Carina Mihai: In mare masura un regim de viata echilibrat ajuta mult la preventie. Prin viata echilibrata inteleg evitarea exceselor de orice fel, a fumatului, a sedentarismului.
Dar pentru a le depista din timp?
Dr. Carina Mihai: Exista un numar limitat de boli despre care stim, cu dovezi stiintifice, cum sa le prevenim eficient. Incerc sa spun ca nu trebuie sa cadem in extreme: nici sa asteptam sa nu ne mai tinem pe picioare pentru a merge la doctor, nici sa devenim obsedati de boli fara a fi bolnavi si sa alergam dupa explorari scumpe si inutile. Cred ca oricine face 2-3 explorari imagistice moderne fara a avea vreun simptom gaseste apoi macar un motiv de ingrijorare, cel mai adesea inutil.
Care sunt controalele si analizele pe care orice persoana matura (20-45 ani) trebuie sa le faca obligatoriu, in fiecare an?
Dr. Carina Mihai: Repet, un control anual la medicul de familie (sau de medicina muncii). Apoi, un control anual stomatologic. La femei, un examen Papanicolau si, dupa 40 de ani, o mamografie la 5 ani.
Atunci cand doriti sa faceti o interventie chirurgicala estetica, vom face o serie de analize si investigatii pentru a ne asigura ca organismul este sanatos. Abia dupa aceea discutam despre interventia in sine. Aveti grija de voi!